Často bojujete s tráviacimi ťažkosťami alebo zápchou? Potrebujete posilniť imunitný systém? V tom prípade určite nezabúdajte na dostatočný príjem vlákniny.
Čo je vláknina?
Vláknina sa nachádza najmä v potravinách rastlinného pôvodu. Zaberá podiel tej časti, ktorú naše telo nedokáže stráviť. To jednoducho znamená, že sa nedokáže rozdeliť na klasické molekuly cukru a tým pádom sa do nášho tela dostáva v celku. Zo širšieho hľadiska sa dá rozdeliť na dva základné typy. A tým je rozpustná vláknina a nerozpustná vláknina.
Aký je rozdiel medzi rozpustnou a nerozpustnou vlákninou?
Nerozpustná vláknina je látka, ktorá sa vo vode nerozpúšťa. Jej hlavnými úlohami v ľudskom tele je zlepšovať naše trávenie, črevnú peristaltiku, zabezpečuje pocit sýtosti a tým pádom znižuje potrebu nadmerného energetického príjmu. Najznámejšou nerozpustnou vlákninou je celulóza. Rozpustná vláknina zohráva taktiež dôležitú úlohu pri trávení. Takisto napomáha k znižovaniu cukru a cholesterolu v krvi. Je vhodným výživovým doplnkom, aj pri chudnutí, keďže znižuje potrebu energetického príjmu. Obe druhy vlákniny sú pre náš organizmus veľmi dôležité. Odporúčaný pomer rozpustnej a nerozpustnej vlákniny, ktorú by sme mali prijať je 3:1.
Najväčšie zdroje vlákniny
Náš najväčší zdroj vlákniny sa nachádza v potravinách. Zdroj nerozpustnej vlákniny nájdeme v potravinách ako pšenica, rôzne druhy pečiva, ovsené vločky, cestoviny, fazuľa, karfiol, zemiaky a ovocie. Pre rozpustnú vlákninu to je najmä ovocie ako citrusy, banány, jablká, hrušky a bobuľové ovocie. Taktiež morské plody, orechy a ovos. Ak je pre vás náročné zostaviť si jedálniček tak, aby obsahoval dostatok vlákniny, môžete ju doplniť Natural Swiss vláknina Clean kvalitným výživovým doplnkom. Jeho každodenným užívaním sa vyhnete tráviacim ťažkostiam a poďakuje sa vám aj vaša pokožka, vlasy a nechty, ktoré budú krásne a zdravé.